У зв’язку зі змінами в організаційній структурі університету та
відповідно до рішення Вченої ради університету від 03 вересня 2021 року
(протокол №1) оновлення відомостей на сайті не здійснюється!
Переглянути відомості про оновлені структурні підрозділи можна за посиланням:

fmif.npu.edu.ua

   

ЗУСТРІЧ З УЧНЯМИ ГІМНАЗІЇ НА КАФЕДРІ ЗАГАЛЬНОЇ ТА ПРИКЛАДНОЇ ФІЗИКИ У ЦЕНТРІ ЮНОГО ФІЗИКА І АСТРОНОМА

9 квітня 2019 року, напередодні Дня космонавтики на кафедрі загальної та прикладної фізики Фізико-математичного факультету відбулася зустріч викладачів та провідних науковців з учнями гімназії № 34 «Либідь» ім. Віктора Максименка м. Києва.

школа1

У зустрічі брали участь академік Національної академії педагогічних наук України, Заслужений діяч науки і техніки України, доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри професор М.І. Шут, доктор педагогічних наук, професор Л.Ю. Благодаренко, кандидат фізико-математичних наук, професор Т.Г. Січкар, кандидат фізико- математичних наук, доцент М.О. Рокицький, а також завідувачі лабораторіями Л.К.Янчевський, О.С. Паращич, С.В. Богуславець. Захід був організований  в рамках роботи Центру юного фізика і астронома «Фізика на Землі і у Всесвіті», започаткованому  на кафедрі  у 2014 року, і присвячений  ролі фізики і астрономії  в сучасному світі, а також у житті кожної людини.

Відкрив зустріч відомий вчений, професор Микола Іванович Шут. Він наголосив на  провідній ролі фізики у сучасному природознавстві, на значущості фізичних знань для кожної культурної й освіченої людини. Характеризуючи здобутки сучасної фізики, Микола Іванович зупинився на такій важливій її галузі, як створення і використання  полімерних матеріалів, і зазначив, що на кафедрі успішно здійснюються їх дослідження в рамках міжнародних проектів. Закінчуючи свій виступ, науковець відмітив, що фізика дозволяє глибше пізнати не лише оточуючий світ, але й самих себе. Багатогранність особистості Миколи Іванович Шута,  його відмінне почуття гумору  підкорило шкільну спільноту і його вітали тривалими оплесками.

школа2

Велику зацікавленість в учнів викликав виступ молодого вченого і викладача, доцента Максима Олександровича Рокицького. Він ознайомив слухачів з основними віхами становлення космонавтики в Україні і нагадав, що  засновник космонавтики – Сергій Павлович Корольов – є нашим співвітчизником. Максим Олександрович також відзначив важливий внесок у розвиток світової космонавтики українських науковців і конструкторів, які брали участь у створенні ракет-носіїв, космічних ракетних комплексів, бортових приладів, матеріалів для ракетобудування. Приголомшливою для учнів стала інформація про те, що Микола Іванович Шут був керівником міжнародного  науково-дослідного проекту по створенню полімерно-композиційних матеріалів для авіакосмічної техніки. Доцент Рокицький також додав, що разом з Миколою Івановичем над проектом працював професор кафедри Тарас Григорович Січкар, а результатом досліджень стали важливі експериментальні здобутки, за які Микола Іванович і Тарас Григорович були нагороджені медалями Федерації космонавтики України.

школа3

школа5

Найцікавішим етапом зустрічі стала демонстрація фізичних дослідів, які  проводили  завідувачі лабораторіями Леонід Казимирович Янчевський та Сергій Васильович Богуславець. Леонід Казимирович розповів учням, що кафедра має унікальне обладнання, за допомогою якого можна відтворити багато фізичних явищ і процесів. За тим, що діється на демонстраційному столі, учні спостерігали із захватом, а потім вони ще довго не могли  відірватися від приладів, яких їм обов’язково хотілося торкнутися своїми  руками та випробувати у дії.

школа4

Також була проведена екскурсія по лабораторіях кафедри, зокрема, лабораторії теплових та релаксаційних явищ, про роботу якої розповіла завідувач лабораторії Ольга Сергіївна Паращич. Вона ознайомила учнів з Фізико-математичним факультетом, його історією, показала аудиторії, в яких навчаються студенти. Щире захоплення викликав в учнів Музей фізичних приладів, який є предметом особливої гордості кафедри і університету, оскільки  він містить обладнання історичної цінності.

школа6

Учні виявили до зустрічі значний інтерес: запитання до вчених не припинялися протягом тривалого часу. Окремо вони звернулися із вдячністю до авторів підручника «Фізика 10» – академіка Миколи Івановича Шута та професора Людмили Юріївни Благодаренко. «Підручник написаний  зрозумілою мовою і такий цікавий, що його хочеться читати», – таке враження учнів від підручника.

Співробітники кафедри подякували учням і представникам учительського колективу гімназії № 34 за активну участь у науковому заході.  Із свого боку, учні теж високо оцінили зустріч і висловили  таку спільну думку: «Фізика – це не просто наука, а наше життя!  Ми вдячні завідувачу кафедри загальної та прикладної фізики НПУ імені М.П. Драгоманова академіку НАПН України, доктору фізико-математичних наук, Заслуженому діячу науки і техніки України, професору М.І. Шуту, доценту М.О. Рокицькому та улюбленій вчительці О.С. Паращич за можливість поринути у таємниці науки фізики та за потужний заряд натхнення до її вивчення!».

   

Розклад  

   

Авторизація  

   

Вакансії в закладах освіти