У зв’язку зі змінами в організаційній структурі університету та
відповідно до рішення Вченої ради університету від 03 вересня 2021 року
(протокол №1) оновлення відомостей на сайті не здійснюється!
Переглянути відомості про оновлені структурні підрозділи можна за посиланням:

fmif.npu.edu.ua

   

Михалевський Анатолій Васильович, випускник 1955 року

доцент, кандидат педагогічних наук

Народився Анатолій Васильович 21 лютого 1926 р. в селі Вільховець Звенигородського району Черкаської області в родині вчителів. У 1933 р. почав навчання в середній школі № 2 м. Звенигородки. Війна та окупація перервала навчання.

У березні 1944 р. був призваний до лав Червоної армії і до кінця війни брав участь в бойових діях у складі 94 Гвардійської стрілецької ордена Суворова II ступеня Звенигородсько-Берлінської дивізії, яка входила до складу І-го та ІІ-го Українських фронтів, а потім І-го Білоруського фронту.

Після демобілізації у жовтні 1950 р. продовжив навчання у 10-му класі школи робітничої молоді м. Звенигородка, яку закінчив у 1951 р. з золотою медаллю. З 1951 р., по 1955 р. навчався на фізико-математичному факультеті КДПІ імені О.М. Горького, після закінчення якого був призначений на посаду асистента кафедри елементарної математики та методики математики цього факультету.

Читав курси і спецкурси, пов’язані з елементарною математикою і методикою її викладання в школі, керував педагогічною практикою та науковою роботою студентів, проводив практичні, семінарські і лабораторні роботи на фізико-математичному факультеті, на курсах підвищення кваліфікації методистів-математиків.

Наукові інтереси А.В. Михалевського концентрувалися навколо питань екранізації шкільної математики і методики розв'язування математичних задач. Кандидатську дисертацію захистив у 1969 році на тему „Елементи екранізації у викладанні математики в середній школі”. А з лютого 1972 р. одержав вчене звання доцента і був обраний на посаду доцента елементарної математики та методики математики.

 Він першим в Україні створив математичний діафільм „Парабола в природі і техніці” і багато інших екранних засобів, що вийшли масовими тиражами. Сформулював систему основних принципів будови мальованих кінофільмів з математики (1978). Серед його публікацій виділяються „Кодоскоп на уроках математики” (1973), „Про графічне визначення уявних коренів квадратних рівнянь” (1973), „Про методику побудови графіків складених функцій у шкільному курсі математики” (1978) та ін. Друкувався в зарубіжних математичних журналах (СФРЮ, ПНР).

Протягом багатьох років Анатолій Васильович був секретарем кафедри математики і методики математики. Особливо багато працював на ниві організації наукової роботи студентів на факультеті та в інституті, за що Міністерство освіти СРСР нагородило його Почесною грамотою. Більше десяти років (1972-1983) був відповідальним секретарем республіканського науково-методичного збірника „Методика викладання математики”.

За бойові і трудові заслуги нагороджений орденами Червоної Зірки, Вітчизняної Війни та багатьма медалями.

Помер А.В. Михалевський 21 вересня 1990 р.

   

Розклад  

   

Авторизація  

   

Вакансії в закладах освіти