У зв’язку зі змінами в організаційній структурі університету та
відповідно до рішення Вченої ради університету від 03 вересня 2021 року
(протокол №1) оновлення відомостей на сайті не здійснюється!
Переглянути відомості про оновлені структурні підрозділи можна за посиланням:

fmif.npu.edu.ua

   
Шедеври дизайнерського мистецтва, в основу яких покладено діаграми Г.Ф. Вороного

Свої наукові відкриття Георгій Вороний зробив понад сто років тому. Проте, з часом – вже у 70-х рр. ХХ ст., – виявилося, що результати Вороного, абстрактні за своєю суттю, дають математичний апарат для багатьох практичних застосувань у різноманітних сучасних галузях знань, від комп’ютерної графіки, проблем розпізнавання образів, створення штучного інтелекту до молекулярної біології, астрофізики тощо. Діаграми Вороного стали навіть об’єктом абстрактного технологічного мистецтва: в Кореї та Канаді були організовані виставки діаграм Вороного в художніх салонах. А ось тепер їх стали застосовувати і в дизайнерських проектах. Виявляється, використання діаграм Вороного дає можливість побудувати пружну стійку структуру при мінімальному використанні матеріалу!

Нещодавно Інтернет-видання промислового дизайну novate.ru розмістило декілька публікацій про шедеври дизайнерського мистецтва, в основу яких покладено тривимірні діаграми Г.Ф.Вороного. У Китаї за проектом дизайнера Hyun-Seok Kim’а будують яхту під назвою "Voronoi yacht", португальський архітектор Andre Koelho проектує лампу-гриб «за Вороним», у Римі зводиться перетинчастий будинок, архітектора якого надихнуло крило бабки, а ще існують незвичайні меблі від чилійських дизайнерів.

Ось що пише з цього приводу зазначене видання у статті «Twin shelves. Полиці-близнюки від чилійських дизайнерів і російського математика»:

Хто б міг подумати, що математика може бути настільки тісно пов'язана з дизайном? Незвичайний союз дизайнерів зі студії gt2P і відомого математика подарував світові настільки ж незвичайні меблі. Полиці-близнюки Twin shelves, про які йдеться, створені чилійськими фахівцями на основі тривимірних діаграм математика Георгія Феодосійовича Вороного.

Тwin shelves це, до речі, навіть не полиці, а ціла система. Так, з "близнюків" можна скласти шафу з полицями-осередками незвичайної форми, що побудовані за допомогою "розбиттів Вороного". Якщо укласти полиці горизонтально,   утвориться етажерка-перегородка, що розділяє кімнату на дві зони. А можна використовувати їх окремо, і тоді це будуть два самостійних предмети меблів, схожих один на один як дві краплини води.  Щоправда, деякі проблеми виникнуть у тих, хто надумає зберігати в такій шафі бібліотеку або ж компакт-диски.  Дуже вже невідповідна для цього форма цих поличок-розсічень, тому й практична цінність витвору істотно знижується в очах споживача. Але якщо пам'ятати, що це дизайнерський продукт, який на 70% призначений для того, щоб тішити око і бути декоративним елементом, ця проблема стає не такою суттєвою ... 

У статті «Сили природи. Лампа-гриб " за Вороним" дизайнера Андре Коельо (Andre Koelho)» йдеться про використання діаграм Г.Ф. Вороного при проектуванні оригінальних вуличних світильників:

Дружба з математикою у дизайнерів не тільки продовжується, але й міцнішає. Так, слідом за полицями-близнюками Twin shelves, які були зроблені чилійськими дизайнерами зі студії gt2P на основі тривимірних діаграм Вороного, світ побачив світильник під назвою "Voronoi Lamp", створений португальським автором Андре Коельо (Andre Koelho) за тією ж технологією.

Розповідаючи про свій проект, Андре Коельо (Andre Koelho), як і багато інших дизайнерів, стверджує, що натхнення шукав з навколишнього світу, з природи, що нас оточує. Так, сонячне світло, яке цілим оберемком промінчиків пробивається крізь густе листя в лісах, крізь хмари і гілки дерев, наштовхнуло його на думку, що такий ефект можна відтворити і в мегаполісі, де не ростуть високі дерева з густими кронами, а лише багатоповерхові будівлі, білборди, мости і вуличні ліхтарі.

Тому лампа-гриб "Voronoi Lamp" - це не кімнатна настільна лампа чи торшер, а симпатичний ліхтар, який прикрашатиме вулиці міста. Удень він буде радувати перехожих химерними тінями, які впадуть на асфальт, коли сонячне світло пройде крізь отвори в його капелюшку. А ввечері і вночі гриб "за Вороним", що світиться, стане місцевою визначною пам'яткою. Привабливою видається ідея якщо не посидіти в обіймах коханої людини на лавці під світлом незвичайного ліхтаря, то хоча б сфотографуватися на згадку.

Ще одним прикладом застосувань діаграм Вороного є будинок, про який йдеться у публікації «Перетинчастий будинок. Архітектура, на яку надихнула бабка»:

Зоологічна тематика останнім часом дуже популярна в архітектурному світі. Згадати хоча б павільйон у вигляді кролика на всесвітній виставці Expo-2010 в Шанхаї або гігантського кита для виставки Expo-2012 в Йосу. А от в Римі планують побудувати приміщення, структура якого підказана структурою крила бабки.

Будівля під назвою «Instant bridge, Rome» буде побудована за проектом компанії OFL architecture у Римі. Необхідність в ній виникла під час розширення мосту, який проходить над залізничною лінією. Адже територію, яка утворилася при цьому, можна використати для будівництва торговельно--офісного центру. Тим більше, що в цьому районі як раз не вистачає таких інфраструктурних споруд.

У чотирнадцятиповерховій будівлі розмістяться торговельні та офісні приміщення, до яких можна буде дістатися тільки пішки, на велосипедах або моторолерах.

Сама структура будівлі запозичена спеціалістами компанії OFL architecture у крила бабки, яке є ідеальним прикладом того, як створити пружну, стабільну структуру при мінімальній кількості жорсткого матеріалу. Тому на створення «Instant bridge, Rome» піде на 30 відсотків менше металу, ніж знадобилося б для спорудження будівлі зі стовпів і балок.

А ось іще один проект: «Яхта Voronoi yacht, на яку надихнула діаграма Вороного».

Однією з візитних карток Літніх олімпійських ігор 2008-го року в Пекіні став стадіон «Пташине гніздо» з його дивовижною архітектурою. У зовнішньому вигляді супер’яхти Voronoi yacht, проект якої створив дизайнер Hyun-Seok Kim, є щось схоже із згаданим стадіоном. Але надихнув його на створення такого дизайну зовсім не пекінський стадіон, а діаграма Вороного.

Діаграма Вороного (особливий метод розбиття площини на частини) дозволяє створювати максимально міцні структури з використанням мінімальної кількості матеріалу. Тому метод цей часто використовується в інженерії. Ось і вже відомий нам за проектом мінімалістської яхти Dreamboat дизайнер Hyun-Seok Kim вирішив використати діаграму Вороного при створенні свого нового дітища – супер’яхти Voronoi yacht.

За допомогою діаграми Вороного буде створено напівпрозору структуру верхньої частини яхти, під якою розташується основна зовнішня палуба судна. Цю палубу прикрашатиме сад з різними видами дерев і чагарників. На ній також розташують басейн і майданчик для проведення вечірок на свіжому повітрі. При бажанні ж, у холодну чи дощову погоду, частина палуби або й уся вона легко можуть бути закриті.

А на самому верху яхти Voronoi yacht, вже на гратах, зроблених за допомогою діаграми Вороного, розташується ще одна невелика палуба з кількома невеликими басейнами-джакузі, місцями для засмагання, оглядовими майданчиками і затишними столиками під грибоподібними навісами. Довжина супер’яхти Voronoi yacht - 125 метрів, а ширина - до 20 метрів у найширшому її місці.

Отже, сфера застосувань діаграм Вороного, наукового здобутку нашого видатного земляка Георгія Вороного розширюється, ім’я його стає дедалі відомішим не тільки науковцям чи технологам, але й представникам різних видів мистецтва. Це є ще одним нагадуванням нам про те, що Журавка – місце, з яким Георгій Вороний був пов’язаний протягом усього свого життя, – повинна стати місцем пам’яті Георгія Вороного і видатних представників його родини.

Ольга Оберемко – президент Благодійного фонду імені Георгія Вороного

   

Розклад  

   

Авторизація  

   

Вакансії в закладах освіти